Häiden istumajärjestys: vapaa vai valmiit istumapaikat?

Mietityttääkö häiden istumajärjestys? Häiden istumajärjestys noudattaa usein tiettyä kaavaa. Yleensä istumajärjestys tehdään ainakin kunniapöytään. Hääpari istuu keskellä pöytää tai omassa pöydässään. Morsian istuu sulhasen oikealla puolella. Hänen vasemmalla puolellaan istuu morsiamen äiti ja hänen vieressään sulhasen isä. Morsiamen toisella puolella istuu hänen isänsä ja tämän vieressä sulhasen äiti. Hääparin lähimpänä olevat ihmiset sekä pappi istuvat heitä lähimpänä. Bestman, kaaso ja morsiusneidot istuvat yleensä yhdessä lähellä hääparia.

Jotkut haluavat sekoittaa suvut keskenään, toiset ajattelevat omien sukulaistensa ja ystäviensä haluavan vaihtaa kuulumisia keskenään ruokailun aikana eli asettavat suvun jäsenet vierekkäin. Voi myös harkita viihtyisikö morsiamen ystävät sulhasten ystävien lähellä eli samanikäiset keskenään vaiko sukulaisten vieressä.

Makuasia on myös, haluaako tehdä istumajärjestyksen muille pöydille kuin kunniapöydälle. Joskus vieraat viihtyvät parhaiten kun saavat valita vierustoverinsa itse eikä tarvitse jutustella ventovieraan kanssa. Toiset taas tutustuvat mielellään häissä uusiin ihmisiin. Hääparin valinnaksi jää kumminpäin he haluavat tehdä.  On hyvä pitää mielessä myös, että jos istumajärjestystä ei lainkaan ole, voi viimeksi saapunut perhe joutua hajaantumaan hajapaikoille eri puolille salia. On myös mahdollista tehdä kompromissi merkitsemällä vain mihin pöytään joku kuuluu merkitsemättä tarkemmin istumapaikkaa. Kannattaa ehkä pohtia mikä olisi mahdollisesti vieraiden toive.

Ennalta päätetty istumajärjestys

+ sopii jos on sellaisia vieraita, joiden haluat ehdottomasti istuvan eri puolilla salia kaukana toisistaan syystä tai toisesta. Sopii myös jos haluat erityisesti sijoittaa jotkut vieraat vierekkäin esim. tutustuttaa toisiinsa :)
+ jos haluat istumajärjestysten olevan osa pöytäkoristelua ja pidät esim. askartelemisesta
+ haluat varmistaa ettei saliin jää hajapaikkoja viimeisille saapujille
+ haluat varmistaa, että vieraat saavat mieleistä seuraa
+ juhlava ja viimeistelty olemus juhlille

– työläämpää, koska vaatii usein sekä suunnittelutyön että paikkakorttien askartelun
– suunnitteluaika, joka voi olla pois muusta hääsuunnittelusta
– kaikki vieraat eivät pidä sijoittelusta,  esim. jos heidät on sijoitettu ventovieraan viereen tai he olisivat halunneet keskustella jonkun muun kanssa. Pöydissä istutaan kuitenkin usein suuri osa juhlan ajasta.

Vapaa istumajärjestys, jossa vieraat saavat istua missä haluavat

+ vähemmän stressiä siitä, mitä vieraat pitävät asettamastasi istumajärjestyksestä
+ vieraat saavat istua mieleistensä ihmisten seurassa
+ ajan säästyminen kun ei tarvitse askarrella istumakartaa ja paikkakortteja
+ vapautuneempi ja rennompi olo vieraille ja sitä kautta juhlan tunnelmaan
– hajapaikkojen jääminen viimeisille vieraille
– jotkut vieraat voivat kokea stressaavana jos eivät tiedä mihin tai kenen seuraan pitäisi istua

Häiden istumajärjestys

Jätä kommentti

Kirjoita viesti

Sähköpostiasi ei julkaista


*


− 4 = 1