Hääkukat

Hääkimput maksavat pääsääntöisesti 50-300 euroa kukkakaupoissa. Sinun on hyvä tietää pari asiaa hääkimpuista, niin pystyt valitsemaan sinulle parhaan ja edullisimman vaihtoehdon!

Morsiuskimppu voi olla pyöreä, pisaranmallinen (valuva) tai käsivarsikimppu. Edullisin näistä on joko pyöreä kimppu omalla varrella (ei kukkapidikkeeseen rakennettu) tai käsivarsikimppu, joka pidetään morsiamen käsivarrella. Pyöreän kimpun omalla varrella voi saada 30-40 euron hintaan. Käsivarsikimppu muodostuu usein muutamasta kallasta, liljasta tai orkideasta. Pienen kukkamäärän ansiosta tällaisen tyylikkään ja yksinkertaisen hääkimpun voi saada 50-60 euron hintaan.

käsivarsikimppu400px

Seuraavaksi edullisin on pyöreä kimppu ns. kahvalla eli kukkapidikkeeseen rakennettuna. Kukat kestävät kahvalla pidempään tuoreina. Kimpun hinta määräytyy halkaisijan perusteella. Pienemmän 20cm kimpun voi saada 60-150 eurolla. Niissä on usein vähemmän kukkia ja ne ovat siksi litteämpiä. Kukkamäärän kasvaessa kimppu on sivusta pyöreämpi ja muhkeampi ja tällaiset 30cm ja isommat kimput maksavat enemmän. Niiden hinta pyörii 70-170 euron kieppeillä mutta voivat tietenkin olla kalliimpia, riippuen paljonko kukkia kimppuun menee. Alla kuva kukkapidikkeestä.

kimpunpidike

 

Kalleimmat kimput ovat pisaranmallisia. Valuvat kimput vaativat yleensä paljon langoituksia (korvataan kukan oma varsi rautalangalla paremman sidottavuuden vuoksi) ja ketjutuksia koristeeksi (esim terälehtiä tai helmiä kiinnitetään lankaan). Siksi ne vaativat floristilta enemmän työtä. Pisaranmalliset kimput maksavat 80 eurosta ylöspäin mutta niiden keskihinta on 180-200 euroa kukkakaupasta riippuen.

pisaranmallinen480px

Hääkimpun hintaan vaikuttavat tekijät

Hääkimpun hinta riippuu myös valittavista kukista. Arvokkaimpia ovat ruusut ja orkideat. Edullisempia ovat esim. (elegans)neilikat, gerberat, germiinit, eustooma, pikkuruusut, freesiat ja harsokukka. Kimpun hintaan vaikuttaa ennen kaikkea kukkien määrä. Tiiviseen pyöreään esim. ruusukimppuun voi mennä enemmän kukkia kuin hieman ”löysempään”. Lisäksi mitä enemmän vihreää kimpuissa on, sitä vähemmän hintaa kimpulle muodostuu.

Morsiuskimpun hinta muodostuu siis näistä tekijöistä:

-kimpun malli

-kukkalaji

-käytetty kukkien määrä

-miten tiivis kimppu on

-sidontaan käytetty aika

-kukkien saatavuus

Kaikkia lajikkeita ei ole saatavana ympäri vuoden. Esim. pioneja saa yleensä vain heinä-elokuussa, edullisia ja upeita gladioluksia alkusyksystä, leinikkejä ja tulppaaneja on taas hyvin saatavana alkuvuodesta. Nykyisin hortensiaa saa jo ympäri vuoden. Kaikki kukkakaupat eivät pidä kaikkia kukkia valikoimissaan mutta yleensä tilaamalla etukäteen niitä voi saada. Ns. tavallisimpia lajikkeita, kuten orkideoita, ruusuja, gerberoita, neilikoita jne. saa hyvin ympäri vuoden.

Hääkimppu tai morsiuskimppu näyttää erehdyttävästi samanlaiselta kuin kukkakaupan tavalliset kimput mutta se on rakennettu eri tavalla. Siinä kuin tavalliset kimput on sidottu nauhalla kiinni, niin morsiuskimppu on rakennu kukkapidikkeeseen (kahvaan), jossa on sieni (ks. kuva ) joka pitää kukat tuoreina koko päivän. Kukat on lisäksi käsitelty erikoisaineella kestämään koko hääpäivän, jolloin ns. tavallinen kimppu olisi jo nuupahtanut.

Nykyään monet morsiamet valitsevat kuitenkin kukkakimpun ns. omalla varrella ilman kahvaa, koska näin saa upeamman ja isomman kimpun samaan hintaan kuin kahvallisena. Kimppu säilyy hyvin tehtynä melko pitkään ja sen voi esim. hääjuhlassa laittaa maljakkoon. Tällaisia kukkakimppuja omalla varrella saa kukkakaupasta 30-40 euron hintaan.

Jos sinulla on pieni budjetti voit kokeilla hääkimpun tekemistä itse. Hääkimpusta voi saada varsin persoonallisen ja edullisen, kun sen tekee itse. Kimpun voi halutessaan tehdä luonnonkukista esim alkusyksystä auringonkukista ja pihakukista. Yksittäisiä kukkia voi ostaa kukkakaupoista tai torilta muutamilla euroilla. Ikävä kyllä, yksityishenkilöt eivät voi ostaa kukkia suoraan kukkatukusta. Kimpun tekeminen ei ole kovin vaikeaa, mutta siihen pitää varata aikaa. Hääkimpun tekeminen itse voi maksaa valituista kukista riippuen 10-30e. Alavalikossa on ohje hääkimpun tekemiseen itse.

Sulhasen vieheen hinta

Miesten napinpielen kukkakoristetta kutsutaan vieheeksi. Vieheet maksavat 10-30 euroa. Ne voi olla kiinni neulalla tai magneetilla. Tavallisimmin käytetyt kukat ovat neilikka tai ruusu. Isompi ruusu ja hieman isompi viehe voi olla muutaman euron kalliimpi vaihtoehto.

Heittokimpun hinta

Heittokimppu on rakennettu kuin ns. tavallinen kukkakimppu ja sen hinta on huomattavasti edullisempi kuin morsiuskimpun. Heittokimppujen hinnat vaihtelevat 20-40 euron välillä.

Alasivulla kerrotaan miten valitset edullisimmat ja näyttävimmät kukat hääpöytään!

Lisää aiheesta

Hääkimpun tekeminen itse

Häiden kukkakoristeet

Jätä kommentti

Kirjoita viesti

Sähköpostiasi ei julkaista


*


− 4 = 2